Linda Stæhr/ november 1, 2016/ Blog, Familie, Hverdag og rutiner, Mor rollen, Søvn, Syge børn, Tidsprioritering

For nyligt sad jeg med en mor, som var meget frustreret over livet med hendes datter. Mor syntes hun havde prøvet alt for at skabe det perfekte familieliv: Hun puttede datteren tidligt, hun pakkede gode, sunde madpakker, hun læste bøger for hende, hun sikrede socialt stimulerende fritidsaktiviteter, hun sørgede for samle storfamilien, hun guidede sin datter positivt hver dag og hjalp hende lykkes i livet, hun købte økologisk ind og lavede næringsrigtig sund mad, hun stimulerede datterens evner og roste hendes fremskridt hver dag… Og alligevel var hverken datteren eller moren lykkelige i det.

Blev du også forpustet?

Nogle gange kommer vi engagerede forældre til at gøre alt alt for meget for at være de perfekte forældre for vores børn. En sådan stræben skaber ofte trætte børn og udkørte forældre.

I sådanne tilfælde plejer jeg anbefale:

  • Mindre snak: Mere nus og roligt samvær.

  • Færre aktiviteter: Mere kede-sig-og-hænge-ud-sammen

  • Færre arbejdstimer: Mere tid sammen i familien

Da jeg selv blev mor første gang var jeg top-tunet klar til at modtage den lille. Jeg gloede ind i hendes små baby-øjne døgnet rundt. Jeg nussede, svingede, pludrede, skiftede og madede hende i et sirligt system om at give hende de bedste stimuli i opvæksten. Og gæt resultatet:

Trætte børn og udkørte forældre

Jeg lærte det efterhånden: Jeg mærkede mit barns ugidsomhed og protester. Jeg mærkede, at hun ikke kunne falde til ro i min ivrige tiltag. Jeg mærkede min egen følelse af utilstrækkelighed og så gjorde jeg noget ved det.

I dag er et af mine højeste formål i min familie, hygge og god tid!

Faktisk er det så vigtigt for mig, at jeg ofte beder svigermor og mine venner dække ind, så travle dage bliver mindre hårde og mere hyggelige. Desuden har jeg prioriteret at give mine børn en slappedag indimellem – specielt hvis de præ-syge og trætte – og her har jeg ofte brug for hjælp fra mit netværk. Faktisk er det ikke kun trætte børn, der har brug for en pause indimellem, udkørte forældre kan også have brug for at trække stikket indimellem og det er ok at bede andre hjælpe os til at få det.

Hvad med dig? Har efteråret også ramt din familie med snotnæser og hosten? Vores børn er ikke kun i gang med at lære livet at kende intellektuelt, de er også ved at opbygge et immunforsvar, der skal beskytte dem resten af livet. Det gør de ved at håndtere den ene infektion efter den anden, så de står rustede til fremtiden, og det kræver masser af ro til restitution undervejs.

Beskyt dine børn – også nogle gange mod din egen iver for at gøre det rigtige.

Så med denne opmuntring til at huske roen, nærværet og droppe lidt af ræset med at være den perfekte forælder, så vil jeg gerne ønske dig og din familie en dejlig rolig efterårstid!

Venlig hilsen Linda Stæhr
Familierådgiver ved Trivsel i Familien

Share
Share this Post