Linda Stæhr/ marts 9, 2017/ Blog, Familie, Hverdag og rutiner, Køn og identitet, Mor rollen, Opdragelse

Svigermor er da helt fantastisk…Er det mon sådan du har det? Bedsteforældrenes rolle overfor børnebørnene skal ofte koordineres lidt hen ad vejen før man ærligt kan sige: Bedste er den bedste i verden!

Børnebørn ændrer svigermor – og resten af storfamilien

Min svigermor ER faktisk ret fantastisk. Hun blev en reservemor for mig, da jeg i mine unge år fandt sammen med hendes søn. Vi havde mange gode år på den måde. Men da vi fik børn, ændrede relationen sig.

Har du lyst til at læse min artikel om at samarbejde med svigerfamilien? Så finder du den lige her.

Svigermor valgte at være sød og overdænge de små med kærlighed og ja-svar til alt, de kom med. Hvilket jeg faktisk synes er helt i orden, så længe jeg kan stå og styre tropperne lidt på sidelinien. Men der kom et tidspunkt, hvor ungerne blev store nok til at overnatte og både overskuddet, døgnrytmen og opdragelsen røg sig en tur i flere dage efter overnatninger hos bedste.

Det kræver mod og ærlighed at samarbejde

Så en dag (i fredstid), hvor jeg havde 10 min alene med min svigermor, så opøvede jeg alle mine evner til girafsprog og forklarede hende situationen.

[Girafsprog er ikke-aggressiv kommunikation, der består af: 1. En objektiv beskrivelse af det skete, 2. Følelsen der opstod i situationen 3. Det behov der lå bag følelsen og til sidst 4. En anmodning].
Jeg sagde:

Girafsprog er EN måde at sige det på

”Svigermor, da du beskrev for mig, at børnene først sov kl. 22 og stod op allerede kl. 05. Og da jeg hørte fra min datter, at de både spiste is og slik, selvom de næsten ikke spiste aftensmaden [objektiv beskrivelse]. Så blev jeg rigtig frustreret og opgivende [følelsen]. For jeg ved, at børnene vågner for tidligt, hvis de ikke får spist sig ordentligt mætte inden de sover. Og jeg ved, at de er klynkende og trætte dagen efter, hvis man ikke insisterer på, at de sover senest 20. Jeg har simpelthen brug for, at mine børn kan være glade og beholde deres døgnrytme i tiden efter en overnatning hos dig [behovet bag følelsen]. Jeg ved mine børn ELSKER at være hos dig, så jeg vil bede dig være lidt mere insisterende overfor dem, så de får spist og sovet ordentligt, vil du det? [Anmodningen].”

Samarbejdet vil kun virke, hvis begge forsøger få det til at lykkes

Da min svigermor hørte det, var hun selvfølgelig ked af, at ungerne havde haft det svært efter overnatning hos hende. Men samtidig var hun også lettet over, at vi kunne tage snakken ærligt om, hvordan hun kunne hjælpe vores familie fungere bedre. Der er ikke noget mere vigtigt for hende, end hendes børnebørns trivsel. Og fordi jeg vidste dette (og turde stole på det), så kunne vi ærligt tage den snak i fredstid.

Er der noget DU skal have taget op?

Så dette er min opmuntring til dig i dag. Er der rutiner, samvær, ønsker og behov, som du og evt. din partner skal have snakket med bedsteforældrene om? For de er stadig vores forældre, som ELSKER os, også selvom relationen indimellem kører af sporet. Og hvis vi tør tro på, at alle dybest set prøver at gøre deres bedste (på hver sin skøre måde), så er alt, der viser det modsatte, jo bare misforståelser og uopklarede behov, som skal italesættes… ikke?

Jeg ønsker dig og din storfamilie alt det bedste.

Venlig hilsen Linda Stæhr
Familierådgiver ved Trivsel i familien.dk

Share
Share this Post