Søskendejalousi

Søskendejalousi opstår altid i en eller anden grad, når et barn bliver storesøster/storebror for en lille ny i familien.

Grundlæggende handler det om, at den rolle og den opmærksomhed, som den ældre søskende var vant til bliver ændret eller begrænset - og det er en trussel på livet - eller føles i hvert fald sådan for et lille barn.

Et barn der føler, at dets plads i familien eller i mors og fars hjerte bliver truet, vil gøre alt for at generobre pladsen... eller bare en hvilken som helst plads - også selvom den eneste plads der virker til at give opmærksomhed, er pladsen som ballademager. Og det er her konflikterne kan opstå. For hellere være den irriterende eller uforsigtige storebror eller storesøster, som hele tiden får negativ opmærksomhed end at risikere at blive overset.

Hvordan skaber du en god søskende relation?

Der er nogle helt konkrete ting du som forælder kan gøre, for at begrænse at tingene eskalerer i en negativ retning:

  • Forklar hvad der sker: Det større barn har brug for viden om, hvad det kan forvente af konkrete forandringer i hverdagen, når lillesøster/lillebror bliver født. Hvem henter mig i børnehaven? Hvem hjælper mig i tøjet? Hvad hvis mor ammer og jeg slår mig og skal trøstes? Se gerne fotos fra det ældre barns spædbarnstid, så tingene bliver lettere at forstå. Forklar den nye baby's behov via billederne: "Se nu ammer mor", "se morfar støtter babys hoved" på den måde lærer den ældre søskende at være en omsorgsfuld storesøster eller storebror.
  • Negliger aldrig barnets følelser: Hvis det at få en lillebror eller lille søster kan føles som en trussel mod livet og kærligheden fra forældrene, så vil det føles som et stort svigt og en nedvurdering af barnets værdi at få at vide: "Hold nu op med at se sur ud!" og "Lillesøster er da helt vildt sød, hvorfor er du ond ved hende?" og tilsvarende udtaleler, der nedgør den ældre søskendes klemte følelser.
  • Husk alenetid med hvert enkelt barn: Nyd små og store stunder med de ældre børn UDEN baby på armen. Mor, far, mormor og andre i familien kan også vise den ældre søskende ekstra opmærksomhed i den første tid efter fødslen... og lave aftaler frem i tiden også. Fokus er her på fortsat at understrege overfor storesøster/storebror: Du er stadig uendelig vigtig og dejlig - vi vil gerne bruge tid på dig!
  • Undgå en negativ spiral: Hvis I kommer ind i en ond cirkel af at den ældre søskende laver ballade for at blive set eller er uforsigtig over for sin mindre søskende. Eller at den yngste er blevet stor nok til at provokere sin storebror/storesøster; så bryd mønstret så hurtigt som muligt: 1. Fokuser meget mere på det børnene gør godt og lykkes med end det negative der sker. 2. Forekommer udfordringerne på faste tidspunkter? I så fald kan disse situationer ofte ændres en lille smugle, så antallet af sammenstød mindskes – evt. gennem afledning. 3. Husk at formulere hvad børnene GODT må, mere end hvad han/hun IKKE må, fx: "Ikke slå, men du må GERNE komme og sidde her ved siden af mig, når jeg skifter lillebror - Vil du holde bleen?"
  • Den lille familieforstyrrer er jo også spændende: Giv plads for at den ældre søskende både kan være fascineret af OG vred på lillebror/lillesøster på en gang. Derfor kan barnets reaktioner også skifte helt vildt fra situation til situation. Det er helt normalt. Hold gerne fast ved den gode historie om at baby er sjov/spændende/fjollet osv. (snarere end træls/larmende/driller), så I formår at nyde baby SAMMEN.
  • Brug al din opmærksomhed på alt det gode, som den ældre søskende gør. Opsøg de mest banale ting han/hun gør godt, brug lang tid på de små positive stunder og ignorer lidt mere de uheldige. For belønningen i form af opmærksomhed skal falde, når det går godt, så selværet øges og hyggen forstørres. Det at være en god storebror/-søster er en evne, der skal optrænes. Se evt. mere i mine nye videoer om hvordan man vender negative situationer til mere positivt samvær (beklager udfordringer med videokvaliteten).
  • Involver den ældste i så mange opgaver som muligt fx holde en ble, hente en klud… gør ham/hende uundværlig! Hvis man ikke har mulighed for at være verdens centrum for mor længere kan man måske lige så godt være mors fantastiske lille hjælper… Det er cirka samme opmærksomhed alligevel. Og på den måde vil dit ældre barn opleve at LYKKES i den forandrede rolle i familien igen.
  • Træk vejret dybt. Få hjælp af jeres netværk af venner og familie og øv jer på tålmodighed. Alle roller i en familie flyttes rundt, når der kommer en lille ny til. Dit ældre barn vil med tid og tålmodighed også vokse til en dejlig storesøster/storebror for baby – hav fokus på dette!

Når alt dette er sagt, så KAN søskendejalousi ikke undgås 100 % efter min mening. Der VIL komme perioder i familielivet, hvor den ene eller den anden føler sig favoriseret eller overset. Forsøg at undgå, at det fylder for meget i familien. De fleste gange går det over med tid og kærlighed.

Share