Sammen om opdragelsen

Om kunsten at samarbejde om familielivet...

En af de typiske fælder i samarbejdet mellem mor og far er, at den ene kommer til at ende med mere ansvar end den anden, så relationen bliver skæv. Følgende er udpluk fra følgende indlæg: Når mor tager lidt for meget ansvar til sig.

Der findes en ældgammel fælde der handler om: At tro at MOR har lov til at bestemme mere end FAR, bare fordi hun er MOR: Har født børnene, ”ved” mere om børn og måske har flere timer sammen med børnene end far. Det er en selvforstærkende ond cirkel, fordi far i familien let trækker sig eller protesterer, hvis mor vil bestemme det hele – dermed konkluderer mor, at hun står alene med ansvaret.

Konsekvenserne

Genkender du billedet? Som familierådgiver har jeg mødt en del familier, der ender i det mønster. Det giftige i det familiemønster er: At den ene føler sig bosset rundt, den anden føler sig alene om opgaverne - og børnene får nogle uheldige erfaringer om, hvordan ’man’ samarbejder i en familien.

Som familierådgiver spørger jeg altid ind til:

  • Fars og mors ressourcer i familien (”Hvad bidrager du med i familien?”)
  • Fars og mors (og børnenes) behov (”Hvad har du brug for i denne situation?”)
  • Og Fars og mors overordnede mål og værdier i familielivet (”Hvad er det vigtigste for dig i denne her situation?”).

Løsningen findes altid i spændfeltet mellem ønsker og ressourcer – ofte guidet af værdierne i familien.

I min familie, har vi aftalt, at jeg siger børnenes behov og dagens udfordringer højt for min mand, så han bliver involveret i planlægningen. Og at min mand derefter foreslår en løsning på, hvordan vi imødekommer dagens opgaver bedst muligt. (Sådan sætter vi bedst vores forskellige ressourcer i spil). Jeg kan så kommentere, så vi derefter finder en fælles løsning. Det virker måske absurd simpelt – men for alle forældre er det en dyb og vigtig proces at undersøge:

”Hvordan kan vi forældre bedst SAMARBEJDE om opgaverne i familien?”

Jeg håber vores historie kan være til inspiration for andre.

Venlig hilsen Linda Stæhr – Familierådgiver ved Trivsel i familien.dk

Share