Opmærksomhedskrævende

“Se mig, se mig, se mig!”

Dette indlæg handler om, hvorfor børn indimellem bliver utrolig opmærksomhedskrævende, så de enten får positiv eller negativ opmærksomhed.

Alle har brug for at blive set og hørt

4-måneders babyer gør det, 2 årige gør det (!), 5-årige gør det, ja selv vi voksne gør det: Prøver at få opmærksomhed fra andre. Alle har brug for positiv opmærksomhed. Det er en dyb længsel (eller drift), som skal sikre os fællesskab og sikre, at vi ikke bliver overset.

Ensomme børn med masser af opmærksomhed

Det interessante med driften efter at få andres opmærksomhed er, at vi stadig kan føle os bund ensomme, uanset hvor meget opmærksomhed vi får – både børn og voksne. Det er fordi opmærksomhed ikke altid er det samme som nærvær eller kærlighed. Se desuden mit mini-forældre kursus her.

Opmærksomhed fås i forskellige former

  • Kærlighed, nærvær og fællesskab er opmærksomhedens rugbrød. Der er her barnet ”mættes”, så det får ro i sit indre til at lege selv og trives.
  • Tillid og positive forventninger er som slurke af livgivende vand, der slukker barnets tørst efter at kunne klare sig i livet og kunne stole på egne evner.
  • Ros og begejstring er som en energibar, der giver hurtig energi og tilfredsstillelse af barnets opfattelse af sig selv gennem andres øjne. Energibaren giver et hurtigt kick og skubber dermed på det, der allerede er godt, men gør i sidste ende barnet mere sulten.
  • Skæld ud, irettesættelser og tilsvarende negativ opmærksomhed. Det mætter som for gammelt mad i køleskabet, som godt nok slukker sult, men skaber flere problemer end det løser.

Ros er en hurtig, let måde at give opmærksomhed… men

Børn kan blive afhængige af ros som opmærksomhed, hvis de ikke samtidig får nok kærlighed, tillid og positive forventninger. Der er ikke noget galt med, at børn søger vores anerkendelse og ros – kun hvis det er et råb efter ægte indlevelse og nærhed.

Hvis ros’en står alene bliver barnet sig tom indeni

Hvor er du dygtig” siger vi indimellem, og kigger så den anden vej. Ros er godt til at forstærke det, der allerede er godt. Men ros uden ægte opmærksomhed lærer barnet, at det skal præstere for at have værdi nok til at blive set. Dette bliver i voksenlivet en giftig cocktail af præstation og lavt selvværd. Det lave selvværd bliver et resultat af konstant at lade sig vurdere af andre uden mulighed for at lykke i alt.

Opmærksomhedskrævende

 

Børn der savner opmærksomhed har (mindst) fire muligheder

  1. At være dygtige/dydige/hjælpsomme

  2. At være spasmagere og underholde

  3. At være svage/sårede/martyrer eller

  4. At lave tilpas meget ballade til at blive set og hørt

Skæld ud er det næst bedste efter positiv opmærksomhed. Børn er ikke så strategiske, at de kan vælge ros fremfor skæld ud. Hvilken strategi barnet vælger afhænger nemlig helt af barnets personlighed, og hvad der lige ’virker’ overfor vi voksne.

Pædagoger kan ikke (alene) stille børns sult efter opmærksomhed

Et barn, der hjemmefra trygt hviler i sin værdi og i at være elsket, vil kræve en tiendedel opmærksomhed, som det barn, der mangler positivt nærvær og tryghed med sine forældre. Kun gennem helt tæt voksenkontakt mellem pædagog og barn kan dets sult efter ægte kærlighed, omsorg og støtte blive stillet.  Pædagoger skal kæmpe dobbelt så meget for at give børn den grad af ægte nærvær og kærlighed, som børn har brug for, hvis barnet er ”sultent” hjemmefra – fordi det dybest set kun er vi forældre, der kan give vores børn, det de længes efter… Alt andet er kompenserende.

Ægte nærvær giver dit barn værdig tro på at være elsket

Du er den der stiller dit barns sult efter ægte kærlighed og tryghed i livet. Ingen anden en du (og evt. den anden forælder) kan slukke dit barns sult og tørst. Derfor er det sundt indimellem at vurdere familiens samvær lidt udefra. Ægte nærvær og kærlighed tager tid og eftertanke.

Jeg ønsker dig og din familie alt det bedste.

Venlig hilsen Linda Stæhr, Familierådgiver ved Trivsel i familien

Ps. Har du brug for nogen at tale med om dit familieliv, så lytter jeg gerne. Jeg kan kontaktes på telefon: 28 58 77 98. De første 10 min. er gratis. Derefter 450kr./t. Send gerne en SMS i forvejen.

Share