Nærhed

Nærhed = selvværd!

Nærhed i familien er en af hovedingredienserne hvis dit barn skal vokse op og vide sig elsket og værdifuld. Nærhed betyder i barnets logik: “Mor og far gider bruge tid med mig og finder mig interessant nok til at fokusere på, ergo må jeg være dejlig og elskelig”. Nærheden skabes i tæt nærvær mellem to eller flere der vil hinanden noget godt.

Hvordan skabes nærhed?

Nærhed opstår, når vi deler noget med hinanden: En oplevelse, en tanke, noget sjovt, noget træls, noget vi ser/føler/hører osv. Nærheden understreges i øjenkontakten mellem dit barn og dig og opleves i den samhørighed, der kan være i blikket. At opleve noget sammen og se hinanden i øjnene og få et kram eller en kildetur er derfor en af de mest bekræftende ting i verden for små børn under 6 år! Det er derfor små børn elsker at sidde og kigge bog med mor og far, eller kaste pandekager rundt i huset SAMMEN med mor og far, fordi man DELER en oplevelse og det skaber nærhed.

Når nærheden forstyrres i familien

Af samme grund opleves mor og far ikke som nærværende med næsen i IPad ‘en/telefonen, når familien er sammen. Den delte oplevelse af at være sammen om fx måltidet eller bare det at sidde og være trætte sammen bliver forstyrret – situationen bliver ikke delt. Konflikter er også en af de helt store nærheds røvere, fordi de let kommer til at skabe en følelse af afstand mellem børn og forældre – selvom de i min erfaring kan ende i en oplevelse af nærhed eller tryghed (læs mere her.)

Nærhed kræver tid

Nærhed kræver TID. Afsat tid, fokuseret tid og jeg-gider-dig-tid.

Vi børneforældre savner ofte tid, selvom vi statistisk set aldrig haft så “god” tid som i dag! Men dybest inden i mange forældre, så er den tid, der mangler mest: Tid til nærhed! Og ikke kun når børnene er syge eller kede af det, men nærhed i hverdagen. Både for børn og voksne.

Nærhed kræver, at du vælger til og fra

Hvis du ønsker mere nærhed i din familie, så må du skære noget af alt det vigtige fra i dit liv, for det meste er så vigtigt. Men hvis du VIRKELIG ønsker tid til det vigtigste, så må du først vælge, hvad det vigtigste er – og dermed hvad der bevidst skal nedprioriteres i stedet. Det kræver ofte at sætte forventningerne lidt ned generelt set.

Forventningerne spænder ben

I dag er det almindeligt accepteret, at jeg som forælder er ansvarlig for hvor godt mit barn er opdraget, hvor godt det klarer sig i livet og om mit barn vokser op og “lykkes”. Ansvaret er derfor enormt tungt. Men at blive forælder er ikke noget vi uddannes til – det er ofte noget, der udleves på gefühl. Derfor føles det ofte skamfyldt, hvis opdragelsen og mit barn ikke virker til at “lykkes” som jeg forventer det. Men skyld, skam og store forventninger lægger et pres på nærheden i familien, så hyggen, letheden og glæden træder i baggrunden. Jeg kan godt lade som om jeg giver mit barn nærhed og forsøge at være enormt nærværende selvom jeg egentligt er for træt, ufokuseret eller andet – men børn mærker instinktivt hvis nærheden er hul og påtaget. De kan mærke hvis vi skaber nærhed FOR at være bedre forældre – snarere end fordi vi har lyst!

Slip presset

Den eneste vej til at komme igennem dette stress med at leve op til diverse indre og ydre forventninger til opdragelsen af mit barn, er at give op på forhånd er at sige fra! Stress, skyldfølelsen og bekymringerne handler alle om fremtiden og alle de ting der KAN gå galt. Du kan ikke styre, hvad der VIL gå galt. Og at forsøge at klare alting lidt for perfekt sætter et urimeligt forbillede op for dine børn. Det du KAN gøre er at acceptere tingene, som de er og vide, at nærhed er at dele – ikke kun det der lykkes – men også alt det trælse, trætte, svære og forvirrende. Nærværende forældre der tør VÆRE sig selv i opdragelsen, vil meget lettere kunne skabe nærhed med deres børn. Læs evt. mere her om skyldfølelse i opdragelsen.

Så hvis du, som jeg, indimellem mærker tyngden af ansvaret, så vend tilbag til nutiden: Se på dit barn, elsk dig selv og dit barn som uperfekte mennesker i en uperfekt verden. Og tillad dig selv og barnet ægte nærhed, ved at accepter at tingene er som de er og i hvert fald ikke bliver bedre af at bekymre sig.

Jeg ønsker dig alt det bedste i det og tilbyder gerne mig hjælp, hvis du og din familie skal guides lidt på vej mod større nærhed sammen.

Venlig hilsen Linda Stæhr – familierådgiver.

Læs evt. mere om at være Gode forældre her.

Share