Linda Stæhr/ marts 27, 2017/ Blog, Familie, Mor rollen, Opdragelse, Pædagogik

Forældre med værdigheden i behold

Stort tillykke, hvis du har en familie, som formår at hygge sig og trives sammen børn og forældre i mellem! Alt for mange børnefamilier kæmper  med dette på daglig basis…

I mit arbejde som familierådgiver møder jeg mange, som ikke kan få de der ’normale ubalancer’ i familien stilnet, så der bliver plads til ro og hygge.

Det viser sig på mange forskellige måder:

  • Måske opleves tiden på jobbet, som et helle i hverdagen, mens weekenderne bliver en uoverskuelig udfordring, fordi der aldrig er ro i hjemmet.
  • Måske der er så meget brandslukning i familien, som udløser spørgsmålet: ”Er jeg overhovedet en god mor/far?”
  • Måske du knap kan huske, hvem din partner er – selvom I bor sammen, fordi børnene kræver al jeres tid.

Det er helt normalt, at livet i familien indimellem føles sådan – specielt med små børn! Der hvor det kan udvikle sig til en uværdig tilværelse, er hvis du og familien fastholdes i negative mønstre, som dræner jer for energi og glæde.

Det vigtigste er, at du oplever at have INDFLYDELSE på om det går godt eller skidt i familien.

Det er klart mere stressende ikke at ane, hvad du skal gøre, hvis familielivet sejler. End at føle et godt greb om ungernes opdragelse og hvad du SELV kan gøre for at skabe mere ro og hygge i hverdagen.

Det vigtigste først

Der er EN ting, jeg altid lægger vægt på, når jeg rådgiver forældre. Måske du også har brug for at høre det?!?

Hvis dit barn er en sød lille prinsesse eller prins,
så må du MINDST være konge eller dronning!
Og som sådan er du både ældre, klogere og har større magt end prinsesser/prinser – ikke?

Dit barn har BRUG for din autoritet og den værdighed, der følger med at være ’royal’, for selv at lære at blive et værdigt menneske! Med andre ord: Hvis du ønsker, at dit barn skal lære sin værdighed og selvrespekt at kende, og hvis dit barn skal turde sige til og fra og mærke sine egne grænser og behov – ja så starter det med at kongen/dronningen står ved sine!

Hvordan ser det så ud i praksis

  • Så hvis jobbet er blevet et helle i en uoverskuelig hverdag, så er det tid at regenterne får sat skik på kongerigets hverdag med gode rutiner, der giver plads til alles værdighed og trivsel.
  • Så hvis du overvejer, om du er er en god nok forælder, så mind dig selv om, at der kun er EN dronning/konge i landet. Ingen kan være det for dit barn, som DU allerede er! Du er alt det dit barn har brug for, hvis du FORSØGER at gøre dit bedste og beder om hjælp, når det bliver nødvendigt.
  • Så når dronningen og kongen savner lidt royal tid sammen UDEN den lille prins/prinsesse [læs: partid uden børn], så findes der heldigvis velkvalificerede hoffolk, der kan tage sig af prinsen/prinsessen i mens, ikke sandt?

Jeg håber dette lidt eventyrlige indlæg vil være en inspiration for dig og din familie.

Note til bedsteforældre og pædagoger

Hvis du som læser er enten pædagog eller bedsteforælder – så tal forældrenes værdighed og kompetencer op! Vi forældre vil så gerne høre HVORDAN andre faktisk allerede synes vi er gode (royale) forældre.

Jeg ønsker dig og din familie – alt det bedste!

Venlig hilsen Linda Stæhr

Share
Share this Post