Hvor meget TV må mit barn se?

Hvor meget TV/tablet (børneprogrammer) må mit barn se hver dag?

Der er ufatteligt mange meninger om, hvor meget TV/tablet børn må sidde og se hver dag… Jeg vil ikke engang give et timetal for det, da det er alt for kontroversielt. Mit mål er desuden aldrig at ”opdrage” forældre til at gøre tingene på min måde, men tværtimod at VÆLGE og hvile i den måde de selv vælger at tingene skal være.

Men jeg vil alligevel kommentere lidt på for og imod i forhold til emnet og håber det vil inspirere eller udfordre andres holdninger.

Hvorfor er det så ”forkert” at børn ser meget TV/tablet (børneudsendelser)?

  1. Fysisk: Børn har større behov for fysiske udfordringer end voksne og TV pacificerer og låser kroppen i belastende stillinger for ryg, ben, nakke og øjne.
    Derfor er min første regel at friske, mætte, glade børn ikke skal sidde og glo TV, de skal motiveres til bevægelse og leg (bl.a. gennem faste rutiner for TV-kigning).
  2. Sociale og sproglige evner og viden generelt: Børn lærer ganske vist simple ”regler”, normer og viden gennem programmerne – men læring uden personlig afprøvning er næsten spildt på børn under 6 år. Derfor er der kun en meget begrænset læring i at se børneprogrammer for børn.
  3. Nærvær: TV/tablet tager meget tid væk fra nærværet med vores børn, da det er svært at ”dele” en oplevelse om det man ser, uden at afbryde, kommenter eller sidde meget tæt sammen og snakke imens. Børn har massivt brug for nærvær med deres forældre for at erfare, hvordan de skal forstå verden og forstå sig selv – og det er nok min største modstand mod for meget TV/tablet kiggeri.

Hvorfor er det godt at børn får lov at se TV (børneudsendelser)?

  1. Det kan være en god aflastning! Både forældre og børn har ind imellem brug for ro og bare at flade ud. Derfor kan det efter min mening være bedre og mindre konfliktskabende at sætte ungerne foran TV’et med en kop frosne ærter/dåsemajs/gulerodsstave eller tilsvarende i ulvetimen, eller når de er syge. Der er ingen grund til, at gøre det sværere at lave aftensmad ved at man SAMTIDIG skal underholde et eller flere trætte, sultne børn imens.
  1. Børn ELSKER DET. Børn er lige så dovne af natur som vi andre, og en god historie i god indpakning (børneudsendelser) er sjove, underholdende og hyggeligt.
  2. Inspiration: Nogle børneprogrammer formår faktisk at inspirere til leg, socialt samvær og fysisk udfoldelse – OGSÅ selvom det begrænses af at børn på 0-6 år stort set kun lærer gennem personlige erfaringer (direkte interaktion med verden).

Min konklusion er at det er hyggeligt og aflastende at lade børn se børneudsendelser selv, men at det kun i begrænset omfang giver DEM noget brugbart andet end underholdning.

Hvordan får vi barnet VÆK fra tabletten/TV’et igen?

I perioder kan vi forældre være mere eftergivende end vi har lyst til og give barnet lov til at se ALT for meget TV/tablet (i vores egen bedømmelse) Børn under 6 år er stærke vanedyr. Plejer barnet at måtte se tablet/TV, når det vil, så føler det en RET til at gøre det. Og omvendt: Er barnet vant til KUN at se TV, når det har fået nattøj på, så gider det ikke engang spørge efter det.

Derfor handler det om at planlægge gode (realistiske) rutiner for TV-kigning, som barnet dermed hurtigt vil lære at acceptere, og så gennemtrumfe det over nogle dage (med skrig og skrål til følge). Al forandring er en kamp i børnefamilier 😉 Det gode ved rutiner er at hverdagen glider meget letter afsted uden protester fra børnene. I starten kan du vælge at lege med barnet selv i stedet for at det ser børneprogrammer, men det er endnu bedre at barnet OGSÅ lærer at underholde sig selv…

Men hvad skal jeg SÅ lave?

Det sjove er, at kedsomhed i sig selv ikke motiverer til at lege (hvis barnet ikke får lov at se TV), men at barnets iboende nysgerrighed og behov for at undersøge hurtigt vil lede barnet til at underholde sig selv igen. Vi forældre bliver bare ofte bange for at vores børn mangler underholdning, så vi næsten KASTER underholdning efter barnet. Og det er helt reelt, at vi gør det. For lige siden barnet kom til verden, har vi øvet os på at berolige vores barn og undgå, at det skriger/plager/klynker, hvilket VIRKELIG stresser. Derfor er det så let at VI vælger underholdningen for barnet. Men det er en meget vigtig egenskab at kunne underholde sig selv og lære at aktivere sig selv – den evne må vi ikke frarøve barnet.

Sensitive og stressede børn (en lille personlig kommentar)

Børn der er vant til at blive ”underholdt” på den ene eller den anden måde hele dagen, lærer ikke at regulere deres eget behov for hvile, ro, nusse-rundt osv. På den måde er det faktisk logisk, at vi ser flere og flere ”sensitive børn” i dag. For børn bliver bombarderet med indtryk døgnet rundt! Modstykket ser vi hos voksne, der forsøger at generobre deres egen fornemmelse af stres og behov for hvile gennem Mindfulness osv. Men hvad med børnene? Vi kan – uden at ville det – let komme til at skabe en hel generation af mennesker, der ikke lærer at puste ud og mærke deres egen mavefornemmelse, fordi vi har så højt tempo af ting, der sker og skifter konstant – prøv bare at tænke dit eget barns dag igennem.

Opsamling

Alt lade børn se TV/tablet er både godt og skidt, men husk det vigtige nærvær i familien – og at børn skal have tid til at lære at mærke sig selv og undersøge på egen hånd. Når du er i tvivl så lad dig guide af spørgsmålet: ”Er mit barn egentligt frisk og glad, så det hellere burde lege lige nu?!” Husk at faste rutiner ofte er en god hjælp til at sætte grænser for TV-kiggeri, så det ikke bliver et fast diskussionspunkt i familien.

Jeg ønsker jer alt det bedste.

Share