Provokerende

Læs her, hvordan du bedst yder førstehjælp til provokerende børn – og dig selv, når børn prøver grænser af:

 1. Stands ulykken: Stop barnet i at slå, sparke eller ødelægge ting.
  Sig ”Stop, jeg vil ikke have…” Flyt evt.  barnet et fysisk sted hen, hvor det ikke kan lave ballade (fx brusenichen eller haven).
 2. Lad stormen glide af: Vær ved barnet (evt. gå lidt væk, hvis det skader dig eller din hørelse). Sig evt. ”Jeg kan godt se at du er [fx sur]”. Bare vær der. Vent. Giv tid. Der hvor barnet ”giver op” og snarere hulker eller klynker sker vendepunktet og barnet har overskud nok til at lytte.
 3. Forklar tingene:
  1. Hvad skete der? (fx ”Du væltede blomsten fordi du var sur”).
  2. Hvad gjorde det ved dig og barnet? (fx ”Jeg blev sur, du blev endnu mere sur og ked af det”).
  3. Hvad er læringen? (fx ”Du må gerne blive sur og råbe eller stampe i gulvet, men ikke ødelægge ting”).
  4. Hvad vil du barnet gør NU? (fx ”Så nu skal vi ind og rydde op”).
 4. GENNEMFØR det du lige har bedt barnet gøre. På den måde oplever barnet, at du står ved, hvad du siger – og det i sig selv begrænser fremtidige konflikter.

Husk at små børn under 3 år skal have mange fagter og tydeligere mimik snarere end ord – for at forstå.
Hvis barnet faktisk ikke fatter, at det var provokerende, vil det blive forbløffet over at blive irettesat, og snarere græde end være sur – fordi den voksne stiller for høje krav.

Det er vigtigt at børn lærer, at det er de voksne, der bestemmer. At være provokerende er en måde at afprøve de voksnes “magt” i hjemmet. Men at lære, at det er de voksne der bestemmer, vil give tryghed til at barnet kan slappe af og lege/lære/udvikle sig og trives snarere end at spilde tid på at forsøge at styre de voksne.

Det eneste tidspunkt barnet reelt skal bestemme er, når den voksne giver valgmuligheder eller i leg. Leg med dit barn, hvor BARNET definerer, hvad I skal hvornår – børn skal nemlig også lære at lede og fordele, fantasere frit og opleve at du som VOKSEN kan samarbejde.

Læs evt. mere her om hvordan du begrænser antallet og intensiteten af fremtidige provokationer.

Share