Linda Stæhr/ november 4, 2014/ Blog, Hverdag og rutiner, Mor rollen, Tidsprioritering

Processen mod at forfatte mine foredrag for Trivsel i familien har givet mig mange sjove erkendelser. Bl. a. har jeg dykket ned i hvor stor forskel der historisk er på familiers tidsopfattelse, tidsforbrug og mænge tid tilgængelig.

Børnefamilier har masser af tid!

Hvor vores for-mødre for 100 år siden havde ugentlig vaskedag, hvor bleer, lagner, tøj, duge osv. blev vasket i hånden, presset og hængt til tørre, så smider vi i dag lige to maskinfulde over i vaskekælderen, mens vi går op og laver mad til ungerne og tjekker Facebook.

Vaskedag i familien er blevet mindre tids krævende

Venligst lånt med tilladelse fra: http://adlbn.dk/

Tiden blev tidligere brugt på meget manuelt arbejde, det er vi heldigvis i stor udstrækning forskånet for pga. den teknologiske udvikling og vores økonomiske muligheder for at anskaffe hjælpemidler.

Samtidig har overenskomster og fælles arbejdsregler sikret os gode rammer for antallet af arbejdstimer, sikring af fridage og ferier, sikring ved barns og egen sygdom osv. osv.

VI ALDRIG HAFT SÅ MEGET FRITID TIL RÅDIGHED SOM I DAG!!!

MEN hvorfor er det så, at stort set ALLE små-børns familier har SÅ travlt altid? For er det ikke det billede vi ser allermest?:

“Nej vi kan ikke mandag, for der er der rytmik. Tirsdag arbejder jeg sent og onsdag går jeg til svømning med den lille mens min mand er til træning. Fredag er vi inviteret i byen, men vi kan måske godt torsdag, efter klokken fem!”

Eksemplet herover har jeg mødt masser af gange hos små-børns forældre… Alle har så travlt med at gøre det bedst muligt HELE TIDEN. Og deri ligger noget af svaret: Vi stresser i dag rundt som børnefamilier, for at stimulere og optimere vores samvær og oplevelser fuldt ud – vi vil IKKE gå glip af noget!

Så heri ligger noget af svaret:

Vi forventer af os selv og af hinanden, at vi fylder vores børn med det bedste, hele tiden, selvfølgelig! Men nogle gange bliver det et ræs for ræsets skyld… for hvis vi kigger grundigt på vores små poder og skal være HELT ærlige overfor os selv, så er det ikke altid for podernes skyld, at vi har så mange planer… Og dog, børn kan vænne sig til meget, og hvis de er vant til at være meget ude og i sving hele tiden, så glemmer de helt langsommeligheden og fordybelsen i bare at være hjemme i familien… men det kan genlæres.
Men hvad skal vi dog med langsommeligheden og fordybelsen? Jo vi skal lære at nyde nuet, at lære hinanden bedre at kende, øve os i at forvente lidt mindre, bare indimellem. Voksenlivet er fyldt med krav og forventninger om effektivitet, fleksibilitet, multi-tasking og innovation. Men forudsætningen for at fungere i dette hektiske samfund er at vi OGSÅ kan finde ud af at geare ned, slappe af og lade op i trygt nærvær med andre eller alene… Og det er en en færdighed, der skal indlæres.

Så her en kedelig onsdag, vil jeg gerne slå et slag for mere tid, bare som familie, bare med hinandens selskab. Et slag for indførelsen af flere DOVNEDAGE i Danmarks småbørnefamilier!
For forældrene ER de vigtigste personer i børnenes liv de først mange år. Og vel vil vi gerne det allerbedste for vores børn, men vi glemmer nogle gange at se på helhedsbilledet af vores familieliv i bestræbelserne mod at gøre alle DELENE gode.

Share
Share this Post