Linda Stæhr/ oktober 3, 2016/ Blog, Familie, Forsvarsmekanismer, Køn og identitet, Mor rollen, Opdragelse, Pædagogik

Opvæksten som rettesnor i livet

Vores børn lærer, hvem de er, og hvad de kan forvente af sig selv og andre, i opvæksten med os deres forældre. Vi starter dermed de mønstre (strategier, holdninger og værdier) i vores børn, som giver muligheder, men også begrænsninger, i livet samen med andre.

Vi forældre er selv et resultat af vores egen barndom og vores erfaringer

At forældre er prægede af deres egen opvækst, oplever jeg ofte, når jeg rådgiver forældre; hør bl.a. dette eksempel:

Eva er mor til en rank søn på 4 år og en lille krølhåret pige på 1,5. Hun opdrager så “pædagogisk”, som hun kan, men oplever igen og igen, at hun mister besindelsen overfor sine to børn – noget hun også så sin far gøre, da HUN var barn.

Eva VED godt, at hun burde trække vejret og tælle til ti indimellem, men specielt den ældste får hende op i det røde felt, når han “gør alt for at provokere”, som hun siger. Gennem familierådgivning får Eva nogle praktiske øvelser og visualiseringer, der hjælper hende være mere anerkendende overfor sin søn (Eva’s historie er et fiktivt eksempel på en typisk familierådgivning).”

“Min datter gør bare slet ikke det jeg siger!”

Som familierådgiver taler jeg ofte med forældre, der ønsker at håndtere deres barns provokationer, deres egen vrede, eller samværet i familien på en bedre måde. Men som i eksemplet herover er der ofte temaer, der har tråde længere tilbage til ens egen opvækst, som spænder ben.

“Jeg kan da ikke ændre mig selv…”

Den gode nyhed er, at det er muligt at arbejde med de tråde, så de ikke længere spænder ben, men guider og hjælper os som forældre overfor vores børn. ‘Eva’ er et alias for nogle af de problemstillinger jeg gennem tiden har mødt, som familierådgiver. Og pr. 1. nov. (2016) tilbyder jeg terapiforløb for forældre, der ønsker komme dybere ind bag problemstillingerne og føle sig mere fri og sikker i rollen som forælder. Læs mere om dette her.

“Min mor turde aldrig sige ‘Nej’, da jeg var barn”

Hvis ikke vi er opmærksomme på vores egne mønstre som forældre, får vi let en tendens til at genskabe det, vi selv oplevede som børn – eller over-kompensere for det vi manglede ved at gøre det stik modsatte. Har du oplevet det?

Jeg ønsker dig og din familie alt det bedste.

Venlig hilsen Linda Stæhr
Familierådgiver ved Trivsel i familien.dk

Ps. Jeg vil gerne høre DINE input. Skriv dine kommentarer til trivselifamilien@gmail.com

Share
Share this Post